Nærmiljøgrupper i hver ungdomsskolekrets
Det ble etablert nærmiljøgrupper for hver ungdomsskolekrets i Skien i 2012. SLT koordinator har ansvaret for gjennomføring av møtene. Gruppene består av skolens ledelse, politiet, fritidssektoren, forebyggende helse og skolenes miljøterapeut/ sosial lærer.
Temaene som drøftes i møtene er knyttet til rus- og kriminalitetsforebygging og konkrete bekymringer og/eller episoder i nærmiljøet. Konkrete lokale tiltak som kan settes inn raskt dersom det er behov for det. Gruppene møtes minimum to ganger pr. halvår, men ved behov samles gruppen for å sette inn tiltak i forhold til ulik problematikk som dukker opp i nærmiljøet.
SLT-nettverk i videregående skole
I handlingsveilederen «Tett på» har fylkeskommunen vedtatt føringer og rutiner for arbeidet med rusforebyggende tiltak i videregående skole. Arbeidet med SLT nettverksgrupper på videregående skoler fortsetter i neste fireårsperiode. Temaene som drøftes i gruppene er knyttet til rus – og kriminalitetsforebygging i det videregående skolemiljøet, med særlig fokus på tiltak knyttet til russetiden. Møtene brukes til å avklare rammer og struktur for de ulike tverrfaglige tiltakene vi samarbeider om i forhold til foresatte, ungdom, rusoppfølging, forebygging av hatkriminalitet/ekstremisme, vold og psykisk helse.
SLT Grenland
SLT Grenland er et interkommunalt nettverk bestående av SLT koordinatorene i kommunene Porsgrunn, Bamble, Kragerø, Skien og leder av Forebyggende seksjon i politiet. Nettverket møtes to til tre ganger i halvåret for å drøfte interkommunale utfordringer og tiltak i det rus – og kriminalitetsforebyggende arbeidet i Grenland. Ungdom er svært mobile og har ofte nettverk på tvers av kommunegrensene. Det er derfor viktig at vi som arbeider med risikoutsatte unge har nær og god dialog om ungdomsmiljøene i våre kommuner.
SLT- konferanse - Grenland
SLT Grenland arrangerer hvert år en tverrfaglig konferanse for de som arbeider med ungdom i Grenlandskommunene. Konferansen har et høyt faglig innhold, bidrar til nettverksbygging mellom fagfolkene og kompetanseheving innenfor området rus – og kriminalitetsforebygging i Grenland.
Intern samhandling
SLT koordinator og leder for Forebyggende seksjon har jevnlige møter hvor aktuelle saker, bekymringer og tiltak drøftes, det vil være konkrete saker fra uke til uke som tas opp i møtene.
SLT koordinator skal også jevnlig, og minimum halvårlig, ta initiativ til møter med personalet i de ulike fagenhetene i SLT samarbeidet. Møtene vil være viktige for styrke eierskapet til de tverrfaglige tiltakene i planen for SLT arbeidet. De vil være arena for informasjon, kunnskap og tilbakemeldinger på tiltakene som er iverksatt. Møtene vil gi nødvendig kunnskap og diskusjon der hvor tiltak bør endres, koordineres bedre og /eller behov for nye tiltak.
Veiledning
SLT koordinator har ansvar for månedlig veiledning med miljøterapeutene i ungdomsskolene. Miljøterapeutene er en av de yrkesgruppene som har god oversikt og kunnskap om de aktuelle risikoområdene i ungdomsmiljøet. Veiledningen vil gjennomføres i nært samarbeide med skolene og oppvekstadministrasjonen. Det vil være en kombinasjon av veiledning knyttet til aktuelle saker og informasjon/ temamøter.