Sikkerhetstiltak på digitale enheter i skiensskolen

Innhold

Skien kommune har ansvar for å sikre barnas sikkerhet og personvern når de bruker skolens digitale enheter.

Shutterstock 750953266 W1920

IT-samarbeid i Grenland (ITG) administrerer og sørger for at enheten har nødvendige applikasjoner og filtre for uønsket innhold. 

Skien kommune er opptatt av å beskytte barn og unge mot uønsket og skadelig innhold på internett. I samarbeid med ITG har vi vurdert ulike løsninger og innfører følgende sikkerhetstiltak fortløpende:  

  • Filtrering av innhold på enhetsnivå: Blokkerer tilgang til upassende nettsider og apper.  

  • Personvern: Beskytter elevenes personlige data.  

  • Applikasjoner: Nødvendige og godkjente applikasjoner er installert på enheten, og eleven skal ikke installere annen programvare jfr skolereglementet.  

  • Brannmur på kommunalt nett 
    Et sikkerhetssystem som beskytter når pc-er blir brukt i kommunenes nettverk (på skolen og andre kommunale bygg) ved å filtrere trafikk og forhindre uautorisert tilgang.  

For elevenes utleverte digitale utstyr innebærer dette følgende sikkerhetstiltak:  

  • Filtre kjøpt fra leverandører som begrenser både søk og direkte URL-er med upassende innhold. Disse filtrene vedlikeholdes regelmessig, men det kan likevel dukke opp sider som ikke er blokkert, for eksempel nylig opprettede sider. Disse blir imidlertid blokkert så snart de oppdages. 

 

Arbeid med nettvett  

Digitale ferdigheter er en av de grunnleggende ferdighetene i læreplanen, sammen med muntlige ferdigheter, lesing, regning og skriving. Dette inkluderer å utvikle digital dømmekraft ved å lære gode strategier for trygg nettbruk. Skolen har som mål å utstyre elevene med en “digital ryggsekk” som hjelper dem å navigere internett med kritisk tenkning.  

Det er viktig både på skolen og hjemme å snakke med barna om nettbruk, veilede dem til å finne godt innhold, og oppmuntre dem til å si fra om potensielle farer. Det er også essensielt å lære dem at sosiale regler gjelder like mye på internett som i det virkelige liv.  

Ved å samarbeide kan vi gi barna de nødvendige verktøyene for å håndtere utfordringer på nettet og bruke digitale medier på en trygg og bevisst måte.  

Tips til foresatte 

Følgende nettsteder kan gi hjelp til deg som foresatt for å legge til rette for en trygg digital hverdag: 

·         Foresatte - Nettvett.no 

·         Barn og skjermbruk (7–12 år) | Medietilsynet  

·         Tenåringar og skjermbruk (13–18 år) | Medietilsynet  

·         Tekniske løsninger for skjerming | udir.no
 

Til toppen