Tuva Gonsholt

Innhold

Jeg har arbeidet med glass i 28 år, og har jobbet med ulike glassblåsere og designere både i Norge og Danmark. Utdannelsen min har jeg fra The Royal Academy of Fine Arts, School and Design, på Bornholm, i Danmark. September 2008 etablerte jeg firma mitt Tuva Glass, med kaldt-verksted på Spriten Kunsthall, Klosterøya i Skien. Siden har jeg har sittet i flere verv, mottatt priser og en rekke stipender, hatt flere utsmykningsoppdrag og offentlige innkjøp. I tillegg har jeg deltatt på ulike separat og gruppeutstillinger i inn- og utland

Insekter og andre merkelige vesener inspirerer mitt arbeid. Gjennom studier av dem får jeg inspirasjon til glassobjektene mine. Fra en bestemt skapning låner jeg farger, mønstre eller fasonger som jeg oversetter til mitt eget formspråk.

Etter mange år i glassfaget er jeg like nysgjerrig på mitt materiale, dets egenskaper og utfordringer det gir meg. Jeg ønsker å synliggjøre glasskunstens egenart. I mitt kunstnerskap er jeg opptatt av å ta vare på den gamle håndverkstradisjonen for å videreføre kunnskap og ferdigheter. Som materialbasert kunsthåndverker ønsker jeg å utforske prosesser der resulterer i både dybdekunnskap og frie kunstutrykk.

«Glasskunstner Tuva Gonsholt har et særlig håndlag og en tydelig signatur som formgiver. Arbeidene hennes har energi og temperament. De frister betrakteren med sensuelle, taktile overflater og en særlig fornemmelse for farge», sitat fra nominasjonen av juryens begrunnelse Sparebankstiftelsen DNB NOR og Norsk Forms Pris til unge formgivere 2007.

MG 7759
Tuva Gonsholt i sitt atelier på Spriten Kunsthall. Foto: Vegard Giskehaug
Til toppen