Henrik Ibsen ble født 20. mars - i Skien feirer vi dramatikeren med arrangementer i hele mars.
Arrangører er Telemark museum, Teater Ibsen, Foreningen Norden, Ibsenforbundet, Litteraturhuset, Kritikerlaget og Sølvåren, Skien bibliotek. Her finner du oversikten over alle arrangementene.
27. februar og 5. mars - Ordførerne workshop i slampoesi for deg mellom 16 og 26 år
Slam! Poesi er en utmerket måte å utrykke seg på. Kanskje du allerede er interessert i poesi eller rap, eller kanskje du ikke vet akkurat hva det er og om det passer for deg? DET spiller ingen rolle, fordi det passer for alle. Kom og vær med på Slam! Poesi workshop på Hedvigs Hybel i Skien med Norgesmester i slampoesi Marija Bliznac. Vi tar en reise innen ord, rytme og sceneframføring. Vi kommer til å hviske, rope og skrike ord om ting vi brenner for, og kanskje vi møter Norges føreste slam poet, Henrik Ibsen?
- Tid og sted: onsdag 27. februar og tirsdag 6. mars kl. 18.00-21.00 på Hedvigs hybel. Gratis.
- Arrangør: Sølvåren, Skien bibliotek i samarbeid med Fritidsenheten.
Informasjon om arrangementet og påmelding.
5. mars - Samtale mellom Jørgen Haave og Erik Edvardsen - Trodde Ibsen egentlig på Gud?
Da presten Christopher Bruun, som forrettet i Ibsens begravelse, oppsøkte dikteren på dødsleiet og spurte om hans forhold til Gud, ble Ibsen rød i ansiktet av raseri og snerret tilbake: Mig om det! Førstekonservator Jørgen Haave ved Telemark Museum er for tiden i ferd med å lete i Ibsens liv og diktning etter et svar på dette spørsmålet: Trodde Ibsen egentlig på Gud?
Nå er Haave klar til å presentere det han har funnet fra perioden før Ibsen debuterte som forfatter i 1850. Både søsteren, en klassekamerat og en av hans nærmeste venner fra årene i Grimstad, bidrar alle til å kaste lys over spørsmålet. Det gjør også et brev som har ligget bortgjemt i snart 180 år, og som ble skrevet av Ibsen selv. Denne kvelden har han med seg Erik Edvardsen, konservator ved Ibsenmuseet i Oslo. Sammen skal de prate seg gjennom funnene til Haave, og inspirere oss med sin store kunnskap om Ibsen.
- Tid og sted: torsdag 5. mars kl. 19.00 på Lundetangen pub. Gratis inngang.
- Arrangør: Telemark museum.
7. mars - Ibsenske stemninger
Elise Dybvig intervjuer Tore Rem om da Ibsen nådde England.
Da Ibsen inntok London!
Ibsen satte aldri sine ben i England, men stykkene derimot, de fikk ben å gå på i Great Britain. Og det ble selvsagt stor ståhei, saftige kulturkriger, hets og utskjelling er bare fornavnet. Dette og mer vil professor og forfatter Tore Rem fortelle om denne kvelden. Mange kjenner Rem som forfatter av mange historiske verk, blant annet storverket om Olav V, Jens Bjørneboe og Knut Hamsun. Denne dagen kommer han til Skien for å snakke om Ibsen, en litterær monark kanskje?
Samtaleleder denne kvelden er journalist Elise Dybvig, fra Morgenbladet. Dybvig er erklært anglofil, og kan sin kulturhistorie. Salg av drikke.
- Tid og sted: torsdag 7. mars kl. 19.00 på biblioteket. Gratis inngang.
- Arrangør: Sølvåren, Skien bibliotek.
Les mer om arrangementet på Sølvåren og Visit Telemark.
14. mars - Bokbad med Ivo de Figueiredo og Tommy Sørbø - «Ibsen, Munch og Norden»
Dette må du få med deg!
Kvelden er viet Norges to store bidrag til verdenskulturen. Ivo de Figueiredo har skrevet biografiene «Henrik Ibsen. Mennesket og masken» (2019) og «Stormen, En biografi om Edvard Munch» (2023).
Kveldens innhold er basert på disse to verkene, som begge har mottatt strålende kritikker. Så får vi se om
Tommy Sørbø er helt enig med kritikerne. Dette er to kunnskapsrike herrer, og det blir garantert en kveld
der det blir mye å lære, engasjement og morsomme diskusjoner!
- Tid og sted: torsdag 14. mars kl. 18.00 i Brekkeparken.
- Inngang: kr 250/200 til vipps 664401.
- Arrangør: Foreningen Norden i samarbeid med Ibsenforbundet.
16. mars - Veien vet ikke hvor den går
Skiens Kunstforening inviterer til åpning av utstillingen "Veien vet ikke hvor den går" med kunstnerne Sigrid Voll Bøyum og Einar Grinde.
Det sies at alle veier leder til Rom, men det vet ikke veien. Veien bare er der. Det er vi som gir dem retning og mål.
Beskuerne inviteres inn i et stabilt ustabilt landskap, en installasjon utgjort av skulpturer og støvet grus. Der historien har skjedd og skal skje på samme tid. Evig fortid, evig fremtid. Det vi har er nå. Alt annet er fortapt i tiden. Fortiden finnes ikke lenger, fremtiden finnes ikke ennå. I verdensrommet er det ingen veier. Ingen retning, ingen opp og ned, intet mål. Det eneste vi har er et startstrek, her og nå. Alt annet er langt unna både i tid og rom. I et evig ekspanderende rom er det vanskelig å møtes. Vacuum decay, heat death eller noe sånt. Kanskje dukker Ibsen også opp?
Einar Grinde jobber primært innenfor installasjon og skulptur. Han har gjennom sin praksis utforsket tematikker rundt makt og maktsymboler. Seier, nederlag, klasse og opprør. Sigrid Voll Bøyum er i sin praksis opptatt av å gi bevegelse til det statiske og liker å utforske tematikker ved å skape universer. Sigrid arbeider med installasjon, skulptur, tegning, maleri, og performance.
Utstillingen er støttet av: Kunstsentrene i Norge, Norske billedkunstnere, Kulturdirektoratet, Norske Kunstforeninger og TSSK produksjonsstipend med midler fra BKH.
Tid og sted: 16.mars kl. 14.00, Ibsenhuset. Utstillingen står til 26.april.
Arrangør: Skiens Kunstforening
Les mer om arrangementet.
19. mars - Fra Ibsen, til Fosse, til Brattberg – en hyllest til norsk dramatikk
Fredrik Brattberg, er den mest spilte norske dramatikeren etter Jon Fosse og Arne Lygre. Stykkene hans settes opp verden over. Nå kommer han til Litteraturhuset og vi kan bli bedre kjent med vår egen internasjonale dramatiker.
Brattbergs dramatikk kretser om dagligdagse situasjoner i det familiære. Og noen kaller han gjentagelsens mester. Litteraturhuset setter søkelyset på norsk dramatikk, og snakker seg gjennom både Ibsen og Fosse til Brattberg.
- Tid og sted: tirsdag 19, mars kl. 19.00 i Ibsenhuset.
- Billetter: ordinær kr 215, medlemmer av Lis kr 165, studenter kr 100.
- Arrangør: Litteraturhuset i Skien.
19. mars - OFF-IBSEN: Öde & Einar leser Ibsen (livepodcats)
Einar og Öde leser Ibsen er en podcast der filsofen Einar Duengen Bøhn og kunstner Öde Nerdrum har satt seg fore å lese alle de dramatiske verkene til Henrik Ibsen. Sammen setter de Ibsen inn i en filosofisk kontekst, og er ganske så underholdende mens de gjør det. Tirsdag 19.mars, dagen før bursdagen til Ibsen, kommer de til Teater Ibsen for å snakke om diktet Terje Vigen.
Hva gjør Ibsens tekster så gode, og hvilke filosofiske temaer kan man finne i Ibsens diktning? Disse og andre spørsmål dukker sikkert opp i denne høyttenkende samtalen.
- Tid og sted: tirsdag 19. mars kl. 19.30 på Teater Ibsen, Klosterøya.
- Billetter: kr 115.
- Arrangør: Teater Ibsen.
20. mars - Kransnedleggelse
Kransenedleggelse ved Ibsenstatuen utenfor Ibsenhuset.
- Tid og sted: 20.mars kl. 13.00 i Ibsenhuset
- Arrangør: Ibsenforbundet i samarbeid med Ibsenhuset.
20. mars - Ibsens bursdag for 500 barnehagebarn
Alle 5-åringene i Skien inviteres til å feire Ibsens 196-årsdag.
Det blir trylleshow med Erik Mogeno, kroning av Ibsenstatuen og selvfølgelig kake!
- Tid og sted: onsdag 20. mars kl. 10.30 - 12.30 i Ibsenhuset og sentrum.
- Arrangør: Skien bibliotek.
20. mars - Duell: Det ulitterære teateret?
Teatrene meldte høsten 2023 om en svikt i billettsalget. Hva skyldes dette? Diagnosene og medisinene er forskjellige.
- Problemet bunner i at teateret mangler en litterær fortropp som kan gi betydning til det moderne samtidsdramaet, sa litteraturprofessor Frode Helmich Pedersen og satte fyr på teaterdebatten høsten 2023. Han hevdet at krisen institusjonsteatrene opplever skyldes at det satses for mye på show, påfunn, og etteraping av underholdningsindustriens virkemidler. Løsningen er å ta den litterære arven på alvor, hevdet Pedersen.
Men hvordan? Stemmer det at teateret har fjernet seg fra litteraturen og teksten og at regissører kun opererer på egne premisser? Må veien til et teater som setter dagsorden nødvendigvis gå gjennom litteraturen og den litterære teksten? Er ikke teaterets egenart nok? Hvordan forvaltes egentlig teksten i norsk samtidsteater? Hvorfor tar ikke nyskrevne dramatiske tekster større plass på teateret, og hvor er det plass til dramatikeren i alt dette?
Forfatter Frode Helmich Pedersen i samtale med kulturjournalist Therese Bjørneboe. Samtalen ledes av skribent og kritiker Live Lundh.
- Tid og sted: onsdag 20. mars kl. 17.30, Ibsenhuset. Gratis.
- Arrangør: Kritikerlaget i samarbeid med Sølvåren Skien bibliotek.
Arrangementet er støttet av Kulturdirektoratet og Fritt Ord.
20. mars - Den nasjonale Ibsen-prisen 2024
Bli med å feire en nasjonal begivenhet i Skien og ta pulsen på det beste av det beste innen norsk samtidsdramatikk! Velkommen til utdelingen av Den Nasjonale Ibsenprisen 2024.
Vi tilbyr et fullspekket program med spennende innslag – og ikke minst; utdelingen av den gjeve prisen.
Prisutdelingen ledes av Ingrid Bøe Larsen. Det blir kunstneriske innslag av musiker Thea Grant Ellingsen og danser Anna Thu Schmidt, og Tobias Gulbrandsen lager den visuelle innrammingen på prisen.
Årets nominerte er:
- Arne Lygre med «I vårt sted».
- Julian Karenga med «Veien sitt ansikt».
- Siri Broch Johansen med «Sálva/ Håndtak».
Juryleder Simone Thiis leder samtale med de tre nominerte og Teater Ibsen leser utdrag fra de ulike stykkene. I forkant av arrangementet, er det mulig å kjøpe seg en suppe i foajéen fra kl. 17.00.
Tema for årets utdeling er Fruen fra havet.
"Natt og dag, vinter og sommer er den over meg
- denne dragende hjemve etter havet".
Fruen fra havet, Henrik Ibsen.
Den Nasjonale Ibsenprisen ble opprettet av Skien kommune i 1986, er Norges eneste pris som utelukkende går til tekster som er skrevet for teaterscenen.
- Tid og sted: onsdag 20. mars kl. 19.00 i Ibsenhuset. Gratis, billetter må hentes ut på forhånd på www.ibsenhuset.no.
- Arrangør: Skien kommune.
21. mars - Boklansering – Tor Åge Bringsværds "Så vidt jeg vet – barndomsminner fra Skien"
Denne kvelden inviterer vi til en eksklusiv boklansering.
I 2023 fikk Telemark museum en henvendelse fra Tor Åge Bringsværd; ville vi gi ut hans barndomsminner? Vi behøvde ikke å tenke oss om så lenge!
Det er en stor ære for Telemark museum å presentere og utgi boken, som har fått tittelen "Så vidt jeg vet – barndomsminner fra Skien", hvor Tor Åge forteller historier fra sin oppvekst i Skien på 1940- og 50-tallet. Denne kvelden kommer også Jan Tore Øvrum for å fortelle om og vise bilder fra livet i Skien i denne perioden.
Det blir selvsagt mulig å kjøpe boken denne kvelden i vår museumsbutikk – som er eneste utsalgssted.
- Tid og sted: torsdag 21. mars kl. 18.00.
- Billetter: kr 150. NB! Begrenset antall plasser.
- Arrangør: Telemark museum.
21. mars - Det handler ikke om Ibsen
Den 21. mars er det Verdens poesidag.
Over hele verden skrives og leses det poesi på denne dagen. Ibsens dramatikk er kjent over det ganske land, og selv om unge herr Ibsen startet som dikter skal det likevel ikke handle om Ibsen denne dagen, men mer om arven etter Ibsen, og vår tids diktere.
På Lundetangen pub får du møte poeter fra hele fylket. Fra øverst og innerst i fylket, har vi med Knut Buen fra Tuddal, Amalie Kasin Lerstang fra Notodden og vår egen Stian Johansen fra Voldsfjorden i Skien. Fra vårt nyseparerte kompisfylke, har vi invitert Ida Gilbert med sitt skråblikk på bygda og byen.
Her blir det slåtter og diktlesning fra Buen, lesninger fra "Johansens Feltet" og "Det trenger ikke være så fint for min del", og lesninger fra Kasin Lerstangs "Vårs" og ikke minst, fra Gilberts "Tute med de ulver som er ute".
Vi tror dette kan bli både litt underfundig, morsomt og litt rart.
- Tid og sted: torsdag 21. mars kl. 19.00 på Lundetangen pub. Gratis.
- Arrangør: Sølvåren, Skien bibliotek.
Les mer om arrangementet på Sølvåren og Visit Telemark.
23. mars - Parkdetektiv - Jakten på Henriks briller
Selveste Henrik Ibsen har mistet brillene sine i Brekkeparken, og ingen kan forstå hvor de har blitt av. Teaterstykket han jobber med må være ferdig om to timer, og han ser ingenting uten brillene. Dette haster! Kan du hjelpe han å finne brillene?
Mysteriet foregår ute i Brekkeparken og passer for barn fra 4 år og oppover. Dette er en spennende oppdagelsesreise for å finne brillene Henrik Ibsen har mistet. Barna blir introdusert for Henrik Ibsen gjennom små informasjonsbiter, aktiviteter og bilder i løpet av opplegget.
- Tid og sted: lørdag 23. mars kl. 12.00-13.00 i Brekkeparken.
- Billetter: kr 40.
- Arrangør: Telemark museum.