Tilsynssaker oppstår enten etter konkrete hendelser eller er planlagte systemtilsyn.
Det er særlig Helsetilsynet og Statsforvalteren som fører tilsyn med kommunale helse- og omsorgstjenester.
Når tilsynsmyndighetene varsler tilsyn med kommunens tjenester, har vi rutiner for å gjennomgå sakene systematisk, innhente etterspurte opplysninger og involvere tjenestemottaker og eventuelt pårørende. Vi bruker sakene til læring og forbedring av tjenestene våre.
Hva gjør Helsetilsynet?
Helsetilsynet har det overordnete tilsynsansvaret med blant annet kommunale helse- og omsorgstjenester. De får kjennskap til mulig svikt gjennom henvendelser fra pasienter og pårørende, sykehus, kommunen og andre. Helsetilsynet undersøker saken, ofte ved først å etterspørre dokumentasjon fra tjenesten det gjelder. Videre vurderer de hvordan saken skal følges opp tilsynsmessig.
Helsetilsynet kan velge å avslutte, videresende til Statsforvalteren eller følge den opp selv. Helsetilsynet har myndighet til å avgjøre om helsepersonell eller virksomhet har brutt krav i lover eller forskrifter, og om det skal gis reaksjoner (advarsler, miste autorisasjon m.m.). Behandling av saken og reaksjonen skal forebygge at svikten skjer på nytt. Helsetilsynet gjennomfører også planlagte tematiske tilsyn i kommunene.
Les mer om Helsetilsynets rolle her: Om oss | Helsetilsynet
Hva gjør Statsforvalteren?
Statsforvalteren er regional tilsynsmyndighet og klageinstans på blant annet kommunale helse- og omsorgstjenester, og er direkte underlagt Helsetilsynet. De kan få oversendt saker til vurdering fra Helsetilsynet, men også gjennomføre tilsyn etter henvendelser fra pasient og pårørende. Statsforvalteren fører også planlagte tematiske tilsyn, følger opp enkeltsaker om svikt, rettighetsklager, samt vedtak om tvang og makt.
Les mer om Statsforvalterens rolle her: Helse, omsorg og sosialtjenester | Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Meldepliktige hendelser
Noen tilsynssaker starter med at det er varslet en alvorlig hendelse til Helsetilsynet (også kalt meldepliktig hendelse).
Kommunen er forpliktet til å varsle Helsetilsynet om dødsfall og svært alvorlige skader etter hendelser som har sammenheng med helsehjelp, og utfallet av hendelsen er uventet. Pårørende kan også varsle om alvorlige hendelser.
Les mer om Varsling og tilsynsordninger her.
Når det er meldt en alvorlig hendelse, etableres det et internt analyseteam i kommunen. Analyseteamet består av kvalitetsrådgiver, juridisk rådgiver og kommuneoverlege. Teamet gjennomgår hendelsesforløpet, identifiserer årsaker på systemnivå og anbefaler forbedringstiltak. Dette skjer parallelt med at tilsynsmyndighetene vurderer og eventuelt gjennomfører tilsyn.