Rapport etter tilsyn med trygghetsalarm

Innhold

Helsetilsynet og intern gjennomgang finner svikt i organisering og samhandling.

Kommunen har siden juni 2024 gjennomgått og iverksatt flere forbedringsprosesser etter en tidligere omtalt alvorlig hendelse, der en person ble funnet død i sitt hjem. Vedkommende hadde trygghetsalarm som eneste tjeneste.

Kommunen varslet Helsetilsynet, som fulgte opp hendelsen med stedlig tilsyn. Rapporten fra dette tilsynet ble forelagt kommunen i starten av februar. 

- Dette var en trist hendelse med alvorlige funn og vi jobber intenst med to hovedløp: å rette opp de mest umiddelbare sårbarhetene, samt å kartlegge og forbedre organisering, styring og samhandling i kjeden av tjenester som trygghetsalarm inngår i, sier kommunalsjef i Helse og velferd, Ellen Sofie Øvrum.

Det er et komplekst arbeid som tar tid. På sikt vil det redusere sårbarheter som vår interne gjennomgang og Helsetilsynet har funnet.

Alle ledd i tjenestene som er involvert i trygghetsalarm, er kjent med risikoene og har oppmerksomhet på å forebygge og redusere dem. - Det er systemet som må forbedres nå, de ansatte gjør alt de kan og mer til under de forutsetningene de har blitt gitt, forteller kommunalsjefen.

Lite regulert tjeneste

En medvirkende grunn til at Helsetilsynet ønsket å følge opp denne hendelsen med tilsyn, er at stadig flere eldre forventes å bo hjemme og at det har vært en økning i bruk av trygghetsalarmer i landets kommuner. Denne tjenesten er i mindre grad regulert med nasjonale føringer, og det er delvis opp til den enkelte kommune å legge til rette for egne løsninger.

Helsetilsynet finner at Skien kommune:

  • ikke har tilrettelagt for forsvarlig helsehjelp til hjemmeboende med trygghetsalarm som helsehjelp
  • har svikt på alle involverte nivå i tjenesteytingen
  • ikke har innhentet og videreformidlet vesentlig informasjon
  • har hatt manglende oppmerksomhet på risikoområdene
  • har hatt manglende samhandling

- Det er av en viss betydning at manglende nasjonale føringer har gjort det vanskeligere for oss å tilby trygghetsalarm som helsetjeneste. Det er vi godt i gang med å rette opp i nå, og jeg håper at dette kan bidra til læring også i andre kommuner

Helsetilsynet konkluderer med fortsatt tilsynsmessig oppfølging fram til april 2025 i første omgang. Kommunen informerer likevel om status i denne saken, da det har direkte innvirkning på hvordan vi har ivaretatt tilbud om trygghetsalarmer til våre innbyggere.

- Innbyggere som har trygghetsalarm og deres pårørende kan være sikre på at vi jobber alt vi kan med å rydde opp i de feil som er avdekket, avslutter Øvrum.

Les mer om tilsynsordninger generelt her: Varsling og tilsynsordninger

Til toppen