Marie Aubert viser hvordan litteraturen kan være brobygger mellom generasjoner.
I april feirer vi både Den internasjonale barnebokdagen, Verdens dag for intellektuelt eierskap og Verdens bokdag. Sistnevnte ble opprettet av UNESCO i 1995 for å hylle bøker og forfattere og oppmuntre alle til leseglede. I år ble Ungdommens kritikerpris utdelt for 20. gang. Initiativtaker til sistnevnte er Foreningen !les, som jobber for å fremme lesing, spesielt blant barn og unge.
Ungdommens kritikerpris er en litterær møteplass som både anerkjenner og synliggjør ungdoms lesninger av samtidslitteratur for voksne. Sju utvalgte klasser i en nasjonal jury diskuterer seg frem til en vinner blant flere nominerte. For fem år siden gikk prisen til romanen Voksne mennesker av Marie Aubert, og kanskje vekket den noe hos juryen fordi de voksne i denne boka oppfører seg som barn.
I juryens begrunnelse den gang het det blant annet at: “Karakterene […] setter lys på følelser som i dagens samfunn er tabu, selv om det er helt naturlig for et menneske å føle dette. Den viser fram mørke sider av typiske familierelasjoner, og hvordan mangel på omsorg får fram irritasjon og sjalusi i et menneske. Det føles ekte.” Ungdomsjuryen understreket at boka «også får fram en god latter», og én anmelder kalte boka «sabla morsom», men den bærer også preg av tristesse.
På bare litt over 100 sider er vi innom følelser mange helst ikke vil vedkjenne seg – vemod, skam, misunnelse og avsky, ikke minst overfor en selv. Tynnslitte familierelasjoner settes på spissen, og konsekvensene av å snakke før man tenker, blir tydelige. Aubert skriver oppriktig og poengtert om allmenngyldige følelser, på et ærlig og usminket språk. Her er det ikke noe som pakkes inn, snarere brettes følelsene ut.
I doktoravhandlingen Ubehagelig litteratur i skolen - Når ubehag oppstår i møte med litteratur i klasserommet understreker Hanna Lindstrøm nettopp hvor viktig det er at man i ung alder leser (og jobber med) tekster som gjør det lettere å identifisere og uttrykke vanskelige følelser. At en bok om voksne skaper gjenkjennelse hos unge, viser hvordan litteraturen kan være brobygger mellom generasjoner.
Bestill boka her